Montare termostat - de ce este important termostatul și cum se instalează acesta?

Termostatul este dispozitivul responsabil cu măsurarea și controlarea temperaturii emisă de către centrala termică. Acesta este necesar în fiecare locuință, întrucât eficientizează consumul de energie electrică/gaz până la nivelul optim, reducând din costurile asociate întregului sistem de încălzire.

  1. Ce tipuri de termostate există?

Termostatele se împart în mai multe categorii în funcție de rol, mecanism, dar și tehnologii implementate. Iata principalele tipuri de termostate pe care le găsești în orice gospodărie modernă:

Termostatul de cameră/ambiental - acesta este un accesoriu important pe care utilizatorii de centrale termice trebuie să îl aibă în vedere. În funcție de tehnologia acestuia, acesta poate funcționa fie pe bază de temporizator (activându-se la intervale regulate de timp), fie pe bază de senzor de căldură. Mai mult, în funcție de calitatea modelului, acesta va oferi diverse opțiuni prin intermediul cărora consumatorul va putea să își creeze un profil potrivit cu nevoile sale.

Termostatul de calorifer - termostatul atașat caloriferelor este cel mai simplu tip de termostat de pe piață. După ce este conectat la radiator, acesta îi permite utilizatorului doar să mărească sau să scadă temperatura, având un set de functionalități limitat.

Termostatul de contact - în cazul în care vrei să achiziționezi un produs care să te ajute să măsori căldura transmisă de un anumit echipament termic specializat, te poți îndrepta și către un termostat de contact/imersie. Pentru a folosi acest tip de termostat, nu  trebuie decât să-l prinzi de țeava principală prin care circulă agentul termic și să conectezi printr-un cablu dispozitivul la sistemul termic. Apoi, vei putea seta cu ușurință temperatura pe care o dorește.

  1. Montare termostat ambiental

Procesul de montare al termostatului ambiental nu este unul dificil, însă necesită atenție pentru a nu provoca daune suplimentare. În primul rând, trebuie să identifici tensiunea de cuplare pe care o admite sistemul tău. Aceasta trebuie să fie egală ca valoare cu cea a termostatului pentru ca cele două să poată funcționa împreună. În cazul în care nu știi tensiunea, o poți afla din specificațiile termostatului anterior. Acestea pot fi găsite ușor  în manualul de instrucțiuni (dacă îl mai deții) sau pe internet în momentul în care cauți modelul. Însă, dacă nu mai știi nici care este modelul exact sau pur și simplu vrei să fii sigur că nu achiziționezi un termostat nepotrivit, poți cere sfatul specialiștilor din domeniu. După ce ai reușit să identifici tensiunea vechiului termostat, vei putea achiziționa un produs nou.

Înainte să începi montarea, ai grijă să oprești orice sursă de curent electric pentru a putea lucra în condiții de siguranță. Apoi, primul pas pe care îl ai de făcut este să îndepărtezi carcasa vechiului termostat și apoi panoul acestuia. Adevărata dificultate vine abia după ce ai făcut acest lucru, întrucât pentru a finaliza procesul va trebui să conectezi cablurile din perete la termostat. Vei găsi intrucțiuni și diverse scheme în manualul produsului, însă dacă nu ești sigur că ai înțeles este recomandat să nu o faci singur. În acest caz, ai opțiunea fie să suni la numarul companiei de la care ai achiziționat termostatul, fie să angajezi un expert care să te ajute în procesul de instalare. Bineînțeles, în cazul în care nu vrei să mai treci prin acest proces obositor, te poți orienta către un termostat wireless. Deși este în general mai scump, îți va oferi o flexibilitate mai mare și te va scuti de griji suplimentare.

În final, termostatul este un dispozitiv important ce îți permite să ai control total asupra temperaturii căminului tău. Acesta este un accesoriu care te va ajuta să economisești bani pe termen lung și este totodată caracterizat de prețuri accesibile, așadar nu există niciun motiv pentru care să nu îl iei în considerare. Mai mult, un termostat performant îți va permite să urmărești fluctuațiile de temperatură și să acționezi în privința acestora din timp pentru a-ți asigura un confort termic superior.

Diferite modele de termostare puteți găsi pe site-ul eMarketOn :