Argumente pro și contra achiziționării unei centrale termice pe lemne.

Precum știi deja, există mai multe tipuri de centrale termice, în funcție de tipul de combustibil folosit pentru a produce căldură: centrale termice pe gaz, centrale termice electrice, centrale termice pe peleți și centrale termice pe lemne. Fiecare tip de centrală prezintă avantaje și dezavantaje, motiv pentru care trebuiesc analizate cu atenție caracteristicile fiecărei centrale termice înainte de a face o astfel de achiziție. 

Care sunt avantajele unei centrale termice pe lemne?

  • Pe lânga avantajul evident al oricărei centrale termice (acela de a putea crește temperatura în propria locuință oricând dorești, fără să depinzi de centrala cartierului sau a blocului), centralele pe lemne prezintă și alte avantaje.
  • Spre deosebire de centralele termice pe gaz, centralele termice pe lemne nu au nevoie de autorizații speciale pentru a putea fi instalate;
  • O centrală pe lemne poate fi instalată și în zone unde nu există rețea de gaze naturale;
  • Pentru că au arderile mai încete, centralele termice pe combustibil solid și, în special, centralele termice pe lemne au un randament mai bun decât alte tipuri de centrale termice;
  • Centrala pe lemne se poate monta independent sau poate fi conectată la un alt echipament de încalzire;
  • Între avantajele centralei termice pe combustibil solid și, respectiv, pe lemne, se numară și faptul că acestea sunt de mai multe tipuri și disponibile în mai multe dimensiuni, astfel încât se pot alege centrale termice pe lemne mai mici sau mai mari, în funcție de dimensiunile spațiului de încălzit, pentru eficientizarea consumului;
  • Unul dintre cele mai importante beneficii ale centralelor termice pe lemne este faptul că lemnul se gasește în toate zonele țării, așadar este ușor să gasești combustibilul potrivit pentru toate tipurile de centrale pe lemne;
  • Printre avantajele gazificării se numară și eliberarea de caldură pentru o durată mai mare decât celelalte tipuri de centrale termice.

Care sunt dezavantajele unei centrale termice pe lemne?

În mod natural, centralele termice pe lemne au și câteva dezavantaje:

  • Necesită alimentare frecventă - spre deosebire de centralele termice electrice și de centralele termice pe gaz, centralele termice pe lemn au nevoie de alimentare frecventă cu lemne.
  • Nu este o variantă tocmai ecologică sau, cum se spune, “prietenoasă cu mediul”: copacii ajung la maturitate în câțiva zeci de ani, dar durează mai puțin de 5 minute să fie tăiați și numai câteva ore ca să ardă. Defrișările masive sunt o problemă în plină expansiune și fiecare dintre noi trebuie să ajute la schimbarea acestui lucru.

Cât consumă o centrală pe lemne într-o iarna?

Acest lucru depinde de regimul în care este utilizată, de cât de bine este izolată termic locuința încălzită cu ajutorul centralei pe lemne și de temperaturile dorite de fiecare utilizator în parte. În medie, consumul de lemne într-o iarnă poate varia între 12 si 35 de metri cubi.

Înainte de a achiziționa o astfel de centrală termică, este bine să te consulți cu un specialist în domeniu și să știi ce volum are locuința pe care vrei să o încălzești (volumul se calculează înmulțind dimensiunile suprafeței locuinței cu înălțimea acesteia).