Avantajele unei centrale termice în condensație.

Cunoscută și sub denumirea de centrală termica în condensare, centrala termică în condensație își dovedește permanent eficiența sporită comparativ cu alte tipuri de centrale termice. Principiul de funcționare al acestor centrale termice în condensare este destul de simplu și poate fi intuit imediat. La instalațiile obișnuite de încălzire, întreaga energie termică a vaporilor de apă se irosește inutil prin eliminarea pe coșul de fum. Centrala termică în condensație împinge vaporii de apă în echipament, îi condensează printr-un proces extern, iar mai apoi transferă căldura astfel obținută în interiorul sistemului, oferind prin acest mod un aport suplimentar de energie termică.

Centrala termică pe gaz în condensație reprezintă cea mai avansată tehnologie a momentului în producerea de echipamente de încălzire. După cum era de așteptat, apariția sa oferă utilizatorilor câteva avantaje clare și deloc de neglijat. În primul rând, centrala termică în condensație poate realiza o răcire puternică și rapidă a gazelor de ardere, aducându-le până sub temperatura punctului de rouă și oferind astfel un aport energetic suplimentar. Din acest motiv putem spune că centrala termica în condensație are cel mai înalt grad de randament posibil la utilizare.

Datorită felului în care aceste centrale termice în condensare au fost proiectate și realizate, ele reușesc să asigure și o mai bună protecție a mediului prin faptul că au emisii reduse de noxe. Aceste centrale termice pe gaz în condensare sunt recomandate de către specialiști chiar și pentru imobilele vechi, cu condiția ca temperatura de retur a apei calde să nu depășească 50 de grade C. Respectiva condiție poate fi îndeplinită dacă izolația se face prin metode potrivite, dacă dimensionarea centralei termice este făcută corect și, desigur, dacă se reduce nivelul de temperatură al agentului termic.

Care sunt, în mod practic, marile beneficii oferite de către centrala termică în condensație? În primul rând gradul foarte înalt de eficiență și, respectiv, consumul de combustibil mai scăzut, ceea ce face ca aceasta să dea un randament mai bun decât alte tipuri de centrale termice. În definitiv, la achiziționarea unei centrale termice trebuie să se țină cont de toate aspectele și să se caute cel mai bun raport calitate / preț / consum / eficiență.

Dintre beneficii, pe lângă randamentul foarte mare și consumul mult mai redus de combustibil, amintim și durata de viață mai mare decât a altor tipuri de centrale termice. Producătorii de centrale termice în condensare susțin ca durata de viață a acestora este de aproximativ 15 ani, spre deosebire de cea a centralelor termice convenționale, a căror durată de viață este de circa zece ani. Dintre multele beneficii centrala termică în condensație menționăm și faptul că este foarte potrivită pentru camerele spațioase, cu singura condiția să existe calorifere mari.

Un alt mare beneficiu adus de centrala termică în condensație este prețul. Deși acesta pare mai mare la prima vedere, faptul că investiția se amortizează destul de repede (între 2 si 4 ani, în funcție de volumul de încălzire) face ca prețul să fie foarte bun. Centrala termică în condensare este recomandată chiar și pentru încălzirea în pardoseală, iar faptul că panourile de reglare și control sunt semnificativ îmbunătățite fac din aceasta o instalație simplu de folosit, căci are diverse aplicații și sisteme speciale de auto – diagnosticare.